advertentie TipTop

Archief WOS

Vanaf maandag weer naar de kapper en samen buiten sporten boven 18 jaar

We mogen vanaf maandag weer naar de kapper en andere beoefenaren van zogeheten contactberoepen (behalve sekswerkers).

Dat heeft minister-president Rutte vanavond bekendgemaakt als een van de verruimingen die de komende maanden worden ingevoerd, indien het coronavirus onder controle blijft.

Ook buitensporten in groepsverband wordt vanaf 11 mei weer toegestaan voor personen boven de 18 jaar, mits we anderhalve meter afstand tot elkaar in acht nemen. Er geldt wel een maximum van tien personen per groep. Er moet thuis worden gedoucht en gezamenlijke wedstrijden zijn nog taboe.

Contactberoepen: Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het gaat om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (zoals acupuncturist en homeopaat).

Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd. Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.

Bibliotheken:  Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Openbaar vervoer: Gebruik alleen het openbaar vervoer als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte.

In trein, bus en metro wordt u geadviseerd om niet-medische mondkapjes te dragen. Vanaf 1 juni is dit verplicht en moeten reizigers hier zelf voor zorgen.

Verwachting per 1 juni
Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende per 1 juni wordt toegestaan:
* voortgezet onderwijs (de manier waarop wordt nog verder uitgewerkt);
* terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
* bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden: een maximum van 30 personen (inclusief personeel) en 1,5 meter afstand. De bezoekers moeten reserveren. In een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert;
* musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.
Omdat het rond 1 juni waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, wordt het op enig moment lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen.

Verwachting per 15 juni
Als de coronacijfers op een aanvaardbaar niveau blijven, kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) vanaf 15 juni weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt een plan gemaakt om te zijner tijd het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.

Verwachting per 1 juli
Gaat het nog steeds goed, dan kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Verwachting per 1 september
Onder voorbehoud van tegenslag in de coronasituatie, gaat per 1 september ook de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellnesscentra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers.
Alle contactsporten en binnensporten zijn dan ook weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.

Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten, wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

Laat je reactie achter