advertentie Boekestijn

Regering trekt 'coronateugels' aan in onder meer de horeca

De regering heeft besloten de teugels wat aan te trekken in verband met de toename van het aantal coronabesmettingen.

Dat hebben premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge donderdagavond toegelicht tijdens een ingelaste persconferentie.

De horeca moet voor binnen én buiten - ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), gezondheidsvragen stellen en bezoekers een vaste zitplaats aan een tafel of aan de bar toewijzen. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Door het achterlaten van naam en contactgegevens kan de GGD contact opnemen bij een besmetting die verband houdt met die horecagelegenheid.
 
Als duidelijk is waar de bron van een lokale uitbraak is, legt de voorzitter van de betreffende veiligheidsregio een sluiting van maximaal 14 dagen op van recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enz.).

Teststraat
In eerste instantie op Schiphol, maar later ook op andere locaties, zal een teststraat worden ingericht voor reizigers uit risicogebieden  ('oranje landen'). Het is de bedoeling dat reizigers zich bij aankomst laten testen en vervolgens thuis in quarantaine  gaan. Wie zich niet laat testen bij aankomst, wordt wel dringend verzocht om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Introductieactiviteiten in onderwijs
Onderwijsinstellingen moeten hun introductieactiviteiten zoveel mogelijk online houden. Fysieke activiteiten kunnen alleen in kleine groepen plaatsvinden en zijn informatief van aard. Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organiseren voor zover deze nodig zijn voor de introductie van de studie of sport.
Dergelijke fysieke bijeenkomsten vinden plaats in kleine groepen, hebben een eindtijd van uiterlijk 22.00 uur en er mag geen alcohol worden gedronken. De leiding van de betrokken onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio moeten toestemming geven voor de activiteiten.

Ontgroening taboe 
Verder is besloten dat "fysieke wervings- en introductieactiviteiten door studentenverenigingen", zeg maar ‘ontgroening’, deze zomer niet zijn toegestaan.

Laat je reactie achter