advertentie TipTop

Senc Senc Senc

Afwachten of eerste festival in coronatijd door kan gaan

Het Hoekse strand is op 5 september het toneel van Senc Senc Senc, als er ten minste geen nieuwe coronamaatregelen bij komen.

Binnen zes minuten waren de 1.300 festivaltickets voor de zesde editie van Senc Senc Senc uitverkocht. "We dachten dat we een storing hadden op de website", licht organisator Braihim Mohcin toe. Dat bleek niet zo te zijn. In vorige jaren waren er 2.500 kaarten beschikbaar, maar zelfs met een vergroot terrein kon er niet aan de anderhalve meter regel worden voldaan bij zoveel mensen. 

Het verlossende woord voor de organisatie kwam op 24 juni, tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte. "Evenementen kunnen vanaf 1 juli weer doorgaan", zei hij toen. Dat betekende voor de organisatie dat de vergunningaanvraag, die al vanaf begin dit jaar liep, verder kon gaan. "Dat was een euforisch moment", vertelt organisator Esli Groenewegen. "Ook de gemeente Rotterdam zag weer mogelijkheden. Dan gaan de lampen op groen, we gaan weer knallen."

De gemeente heeft wel veel regels meegegeven. Zo is er één looprichtring, in de vorm van een rond podium. "Dat functioneert als een soort rotonde", legt Mohcin uit. "Maar ook desinfectiepunten op het terrein, rustige zones waar mensen zich kunnen terugtrekken en de handhaving van die anderhalve meter." Volgens de huidige maatregelen kan het festival doorgaan. "Maar er hoeft maar eenn maatregel bij te komen en ook Senc zal in de problemen komen dit jaar."

Mondkapjes en vaste plaatsen ziet de organisatie in ieder geval niet zitten. "Dan is het niet leuk om naar een feest te gaan en om een feest te organiseren. Als dat het geval is, zullen we met pijn in ons hart de stekker eruit moeten trekken. We hebben het wel zo geregeld dat iedereen dan met één druk op de knop zijn geld terugkrijgt", vertelt Groenewegen.

Tekst gaat verder onder de video

Illegale feestjes
Als het festival goed verloopt, zou het als voorbeeld kunnen dienen voor komende evenementen, vinden de organisatoren. En het festival dient ook een maatschappelijk doel. "Ik snap wel dat er veel illegale feestjes zijn", geeft Groenewegen toe. "Er is ook gewoon behoefte aan, dat zie je ook aan hoe snel we uitverkocht waren." Het festival zou dan ook meer deuren kunnen openen. "Op deze manier kunnen we aantonen dat het op deze schaal wel degelijk mogelijk is." 

Laat je reactie achter